2015. március 15., vasárnap

Figaro itt, Figaro ott.....

Csütörtökön ismét áldoztam kedvenc szenvedélyemnek-színházba mentem (várjon a f**om tovább arra, hogy eljöjjön velem bárki is-hetek óta emiatt maradtam le jobbnál jobb darabokról).

Az Erkel Színházban egész jó helyre sikerült jegyet szerezni,(hát egyedül ugye könnyebb ..), nagyon olcsón (1500huf-ennyiért moziba sem jutok el, nemhogy egy opera előadásra).


Gioacchino Rossini: A sevillai borbély című operáját néztem meg.
Sajnos elfelejtettem előtte átolvasni a cselekményt, és (talán a rossz hírű borbélyokból kiindulva), de valami vérengző drámát vártam.
Na ez nem az volt!! :)))))
Inkább mulatságos - azóta kiderült számomra is, ez egy vígopera ;) .

Figaró híres belépőjét alsó tagozatos korunk óta évente 2x legalább meghallgatták velünk az iskolában ("Figaro itt, Figaro ott, .." ) .....de kit érdekelt akkortájt meg a komolyzene, főleg hogy muszaj volt.....:)

Miután sikerült "elengednem", hogy ez valami teljesen más, mint amire számítottam,-és az első felvonás utáni szünetben a cukromat es a vérnyomásomat  is életképes szintre pumpálni  egészen megtetszett a mű is es a jelmezek terén is ujra nagyon sok dolgot tanulhattam.

Természetesen minden megnézett darabbal ez az első es legfontosabb szándékom:
             a MEGFIGYELÉS .!!!!

A rajz szakon a mestereink tanácsa az volt, ha nincs időnk rajzolni, de van lehetőségünk, figyeljük meg, hogy csinálták a nagyok! A klasszikus festmények, szobrok nezegetesevel is sokat fejleszthetünk bizonyos keszsegeinken.

Kompozíciós érzék, szín- és anyaghasználat, hogy teremthetünk egyensúlyt, harmóniát.....hogyan vonjuk oda a tekintetet, mit szeretnénk kifejezni?-és hogy állnak össze az apró részletek egy harmonikus egésszé--ezeket figyelem elsősorban a darabok közben (is).

(Nem állítom, hogy teljesen tudatosan, sőt ....)

A darab jelmeztervezője:
Wieber Marianne

Díszlettervező:
Székely László -róla olvastam, hogy tanított a Képzőn
Számomra kiemelkedően látványos volt, hogy a darab elején amíg a zenekar énekesek nélkül játszott, 2függöny es 2csillár "tàncával" milyen látványt produkáltak.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése